Beloon je kind voor een dappere daad!

0
993

Dokter

Vroeger was als kind vaak bang voor de dokter. Het sloeg eigenlijk nergens op, want de man in kwestie was superaardig en deed altijd heel erg zijn best de kinderen (en volwassenen) zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de behandeling. Ik weet niet zo goed waar het vandaan kwam, ik denk eerlijk gezegd door mijn vader. Die is, zo lang ik me kan herinneren, namelijk ook bang geweest voor de dokter en de tandarts. Waarschijnlijk is het er daardoor met de paplepel ingegoten. Ik hoefde er niet vaak naar toe, maar als we gingen, was ik de hele tijd ervoor nerveus. Zo erg, dat ik zelfs ziek werd van het idee dat we naar de dokter gingen. Dit is gelukkig op latere leeftijd als sneeuw voor de zon verdwenen, maar ik denk er nog vaak aan terug. Het mooiste namelijk is hoe mijn moeder me altijd extra verwende nadat we terugkwamen. Zo zijn het in mijn hoofd toch positieve herinneringen geworden, en daardoor vond ik het steeds iets minder eng om te gaan. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik besefte dat ik beloond werd door even door de zure appel heen te bijten.

Tips

Wat we hiervan dus kunnen leren, is dat je je kinderen door middel van een simpele beloning veel kan laten doen. Je kan er voor kiezen het kind gewoon te laten gaan, maar als het kind zo onwillend of bang is, kan dat nog een hele scène worden voor je er bent. Daarom een paar simpele ideeën voor beloningen om je kind toch naar  de dokter of tandarts te laten gaan:

  • Zeg dat jullie op de terugweg langs de supermarkt zullen gaan, en het kind één snoepje of koekje mag uitzoeken. En dat mag alles zijn. Een muffin, een krakeling, of, zoals ik vroeger altijd deed, een lekker zakje Red Band;
  • Beloon het kind met zijn lievelingsavondeten als hij naar de tandarts of dokter is geweest zonder een scene te schoppen. En als dit pannekoeken met hagelslag en slagroom zijn? Sja. Dan moet mama maar even door de zure appel heen bijten đŸ˜‰
  • Heb altijd een voorraad kleine cadeautjes in huis voor noodgevallen. Denk hierbij aan stickervellen, kleine autootjes of een glitterpen.  Het kost vrijwel niks, maar je krijgt er een hoop mee voor elkaar bij zo een kleine.

Praten

En misschien nog wel het allerbelangrijkst: praat er over met je kind. Misschien komt de angst wel uit iets heel geks voort, zoals een enge droom over verhaal van een vriendje. Succes!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.