Wat betekent de functie SAP consultant?

0
18223

Laats hoorde ik de term ‘’SAP consultant’’ langskomen. Eerst dacht ik aan iemand die mensen adviseert is het drinken van gezonde sappen en deze als kuur voorschreef. Echter heeft dit een zeer andere betekenis. Mijn man is werkzaam in de informatietechnologie en hij heeft mij haarfijn uitgelegd wat een SAP consultant nou precies is.

Wat houdt de functie van SAP consultant in?

Als SAP consultant werk je vaak bij het bedrijf SAP of een partner van dit bedrijf. SAP staat voor: Software, analyse en producten. Het gaat hier om verschillende soorten bedrijfssoftware. Echter is het programma waar je als SAP consultant het vaakst mee werkt het SAP ERP product. Dit product heet voluit geschreven: Enterprise resource planning. Dit programma zorgt ervoor dat de informatie- en besturingssystemen aan elkaar worden gekoppeld. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie.

Omdat het systeem erg groot van omvang is bestaat er dus ook niet echt één specifieke consultant. Specialiseren is dus zeker aanbevolen. Dit maakt de functie als SAP consultant zeer divers en uitdagend. Je kan bijvoorbeeld vooral werken aan de technische kant van het systeem. SAP is namelijk geen standaard systeem en moet dus altijd op basis van de situatie van de klant worden ingericht. Ook kun je je richten op het analyseren van bedrijfsomgevingen of trainingen geven aan medewerkers in het gebruik van de software. Denk bijvoorbeeld aan het geven van workshops en lezingen. Het contact met de klant is hierbij zeer belangrijk. Als SAP consultant lever je namelijk altijd een maatwerk oplossing. Hierdoor is elke klant anders. Dit maakt het werken als SAP consultant ook zo leuk.

Werken als een ECM consultant

Als de functie SAP consultant je ligt, dan kun je ook altijd nog overwegen om als ECM consultant te gaan werken. Maar wat is nou het verschil tussen SAP en ECM? SAP kun je zien als het primaire systeem. Echter moet je soms ook toegang hebben tot data buiten het systeem. Als ECM consultant koppel je dus externe data aan het SAP systeem. Via een ECM Systeem kun je documenten en andere data beheren, onderhouden en koppelen aan het SAP Systeem. Zo zorg je er als ECM consultant voor dat medewerkers gewoon kunnen blijven werken met de systemen waarmee zij vertrouwd zijn. Je zorgt er dus voor dat werknemers van een bedrijf niet hoeven af te wisselen tussen verschillende systemen of documenten. Je helpt dus als ECM consultant om SAP gebruikers toegang te geven tot externe, ondersteunende inhoud aan het systeem. Daarnaast zorg je voor het stroomlijnen en automatiseren van de processen die het koppelen mogelijk maken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.