Daar komt een brugpieper aan!

0
675

Je kindje blijft niet altijd klein. Met fases groeien ze iedere dag op. De ene fase is groter dan de ander. Een hele grote, voor zowel ouder als kind, is de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Hoe bereid je je kleine daarop voor? Wat zijn de praktische zaken die geregeld moeten worden en hoe ziet die overgang eruit? In deze blog vertel ik je daar meer over. Lees je mee?

Samen praten

Communicatie met je kind is ten alle tijden en op iedere leeftijd belangrijk. Praat met elkaar over hoe het eruit gaat zien. Als ouder kan je ervaringen delen en eventuele scenario’s bespreken. Je kind kan dan vragen stellen en jullie kunnen samen kijken naar de verwachtingen. Zowel van de middelbare school als van elkaar. Dit geeft je kind ook meer vertrouwen, hij of zij stapt toch aan het einde van de zomervakantie in een totaal nieuwe situatie. Dat kan best spannend zijn, maar zo heeft hij of zij niet het idee dat die er alleen voor staat.

Wat is er nodig?

Vaak komen scholen wel met een lijstje aan dingen die gekocht moeten worden om aan het schooljaar te kunnen beginnen. Boeken moeten worden besteld en gekaft en je hebt natuurlijk een agenda nodig. Kijk samen met je kind naar de lijst en loop deze na. Niet iedere school stuurt zo’n lijst op, dus je moet even kijken naar wat jij denkt dat nodig is.

Een kamer voor echte tiener

Een kinderkamer hoort natuurlijk niet echt meer bij een tiener. Dit is de zomer om die slaapkamer aan te pakken en er wat moois van te maken. Een kamer die past bij de leeftijd en de bezigheden van een middelbare school student. Er moet bijvoorbeeld plaats gemaakt worden voor een klein bureau zodat jouw zoon of dochter een plek heeft om in alle rust het huiswerk te maken. Maar het moet ook een kamer zijn waarin ontspannen kan worden en waarin kan worden gelachen met vrienden. Betrek je kind daarom ook volledig bij dit proces.

Blijf in contact

Als het moment dan daar is, aan het einde van de zomervakantie, vergeet dan niet dat het daar niet ophoudt. Blijf met elkaar in contact. Zeker met middelbare schoolstudenten kan dit lastig zijn. Dring niet aan maar blijf wel signalen geven dat je er bent. Zo blijven jullie altijd een lijntje naar elkaar hebben en dat schept een band en vertrouwen. Niet geheel onbelangrijk tussen ouder en kind.