Ga je een uitvaartverzekering afsluiten? Hier moet je op letten 

  0
  415

  Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet een leuke, maar wel een belangrijke bezigheid. Door een goede uitvaartverzekering af te sluiten voorkom je namelijk dat je nabestaanden na je overlijden moeten opdraaien voor mogelijk hoge kosten van je uitvaart. Om zeker te weten dat je je nabestaanden niet opzadelt met deze kosten, is het wel belangrijk dat je op een aantal belangrijke zaken let bij het afsluiten van de verzekering. In dit blog lees je er alles over.

  Het bedrag dat je wil verzekeren 

  De belangrijkste factor die er bij het afsluiten van een begrafenisverzekering voor zorgt dat je nabestaanden niet voor (een deel van) de kosten van je uitvaart moeten opdraaien, is het bedrag dat je met je uitvaartverzekering verzekert. Het bedrag waarvoor je je moet verzekeren, is afhankelijk van je precieze wensen rondom de uitvaart. Wil je berekenen welk bedrag je in ieder geval moet verzekeren op basis van jouw wensen voor je uitvaart? Gebruik dan de uitvaartberekenaar van het Nibud. 

  De dekking controleren 

  Een andere belangrijke factor bij het afsluiten van je uitvaartverzekering, is de dekking. Niet iedere uitvaartverzekering dekt alle kosten voor je uitvaart één op één. Meestal komen de nabestaanden van een overleden hier pas erg laat achter en moeten zij onverwachts toch nog een deel van de uitvaartkosten voor hun rekening nemen. Wil je dit voorkomen? Controleer dan goed wat er precies wel en niet gedekt wordt en wat de maximaal gedekte bedragen per kostenpost zijn. Zo kom jij en komen je nabestaanden niet voor verrassingen te staan.

  De mogelijkheden tot overstappen

  Heb je tussentijds toch een betere uitvaartverzekering gevonden en wil je graag overstappen? Dan heeft dit geen invloed op het totale bedrag voor de uitvaart dat er vergoed wordt. Wel stellen sommige verzekeraars als eis dat je minimaal een aantal jaar de premie voor de verzekering betaald hebt, voordat ze het verzekerde bedrag uitkeren. Ga dit dus altijd na voordat je een nieuwe verzekering afsluit en controleer direct of er nog bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten. 

  De indexering van het bedrag

  Vanwege de jaarlijkse inflatie is de prijs van een uitvaart over tien jaar waarschijnlijk hoger dan nu. Het is dan ook belangrijk om bij je verzekeraar na te gaan of de premie jaarlijks verhoogd wordt om dit verschil te dekken en hoe hoog deze verhoging precies is. Betaal je ieder jaar dezelfde premie voor je uitvaartverzekering? Dan bestaat er een kans dat je nabestaanden met een te lage vergoeding zitten voor de uitvaart en toch zelf nog kosten moeten maken.