Het gebruik van palmolie

0
324

Palmolie is een enorm veelzijdig product dat wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen zoals koekjes, pizza of chocolade maar ook in zeep, shampoo en cosmetica. Je nuttigt eigenlijk iedere dag wel iets waar palmolie in zit, het is immers lastig dit product te ontlopen. De oliepalm is een plant die relatief weinig ruimte nodig heeft en ook weinig water vraagt. Daardoor is het een veel gebruikte olie soort, het is goedkoop en het verbouwen van palmolie is gemakkelijk. 

Duurzame palmolie

What is sustainable palm oil?” Hoor je het woord palmolie dan denk je aan ontbossing van het tropisch regenwoud en het uitsterven van de oran-oetang. Gelukkig bestaat er ook duurzame palmolie. In bijna 90% van de verwerkte palmolie in producten is duurzame palmolie. Hierdoor blijven regenwouden intact en de dieren blijven leven. Om duurzame palmolie te verbouwen moeten de bedrijven zich aan bepaalde regels houden, zoals verantwoordelijkheid voor het milieu en het behoud van de natuurlijke omgeving. Maar ook het zich verantwoordelijk houden voor de werknemers. Zo wordt er op toegezien dat er geen kinderen worden ingezet of werkers compleet uitgebuit worden. 

Er is maar één planeet aarde

En daar moeten we allemaal zuinig mee omgaan. Kiezen voor duurzame producten is niet hip of trendy. Het is van groot belang! Zeker als wij over 10 of 20 jaar hier nog steeds willen kunnen leven. Door het omkappen van grote bossen zoals het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika of Azië zorgen we er voor dat CO2 niet meer wordt opgenomen door de bomen en weer terecht komt in de lucht. En hoe meer CO2 er in de lucht komt, hoe warmer onze planeet wordt. 

De bossen zijn de longen van de planeet

Al die prachtige oeroude bomen in de wouden zijn de longen van onze aarde. Zij nemen CO2 op en zetten het weer om naar zuurstof. En wij hebben die zuurstof hard nodig om gezond te kunnen blijven. Door te kiezen voor duurzame palmolie kies je voor een gezonde toekomst. Door palmolie te ontzien en te kiezen voor andere oliën verplaats je alleen maar het probleem. Kokos, zonnebloem of raapzaad – olie moet immers ook eerst verbouwd worden voordat het in een product kan worden gestopt. Zo neemt de vraag naar andere plantaardige oliën toe en zal daarvoor ook delen van bossen gekapt moeten worden. Wil je weten What sustainable palm oil is of waar het in zit dan kun je op internet een lijst van producten vinden waar duurzame palmolie in is verwerkt. Zo weet jij zeker dat je bijdraagt aan een gezonde toekomst voor ons allemaal.