Een kredietverzekering om je debiteurenrisico te beperken

0
706
kredietverzekering

Voor het MKB is het debiteurenrisico een groot probleem. Een kwart van de faillissementen in het MKB heeft te maken met niet of te laat betalende debiteuren. Vaak is de onderliggende oorzaak dat MKBers te maken hebben met 1 of 2 grote klanten die een significant deel van de omzet vertegenwoordigen. Blijkt die klant ineens niet te kunnen betalen dan ontstaat er direct een probleem met het voldoen van de eigen verplichtingen. Een middel om dit debiteurenrisico te verkleinen is de kredietverzekering. Hier zitten meerdere facetten in die helpen om dit risico te beperken. Naast dit kan je zelf ook een aantal zaken om het risico te verkleinen. In dit blog vertellen we er alles over.

Maatregelen die je zelf kunt nemen om debiteurenrisico te verkleinen

Wat je zelf kunt doen om dit risico te verkleinen is het beheer op je debiteuren goed organiseren. Dat doe je door allereerst deze taak en verantwoordelijkheid een duidelijk plek te geven binnen je organisatie. Als iemand de verantwoordelijkheid heeft dan is het belangrijk diegene een duidelijk doel mee te geven. Een goede KPI is de omloopsnelheid debiteuren. HIermee zie je hoeveel tijd je facturen gemiddeld open staan. Hoe korter hoe beter uiteraard en je kunt met deze KPI goed volgen of maatregelen een kortere omloopsnelheid van je debiteuren teweeg brengen. Naast dit is het uiteraard belangrijk om goede software te hebben waarmee je kunt factureren maar waarmee je ook goed kunt volgen of een factuur betaald is. Met een goed systeem kun je een koppeling maken met je internetbankieren en zie je dus realtime of een factuur betaald is of niet. En zie je dus snel of een betalingstermijn is overschreden. Hierna kun je door middel van de herinneringsfactuur snel actie ondernemen. Helpt dit niet stuur je een tweede herinnering en/of neem je telefonisch contact op om eventueel nieuwe afspraken te maken.

Wat doet de kredietverzekering

In de kredietverzekering zitten meerdere diensten in één die helpen het debiteurenrisico te verkleinen. Het eerste is dat je er een kredietwaardigheidscheck mee kunt doen. Zo zie je van te voren of een prospect in staat is tijdig de factuur te betalen. Bij een slechte kredietwaardigheid kun je vervolgens de juiste maatregelen nemen bijvoorbeeld door vooraf te laten betalen. Ook heb je de mogelijkheid met de kredietverzekering om over te dragen aan een gekoppeld incassobureau. Als laatste als de vordering oninbaar blijkt te zijn dan is de vordering verzekerd of een deel daarvan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.