Lease je wagenpark

0
2052

Voor ieder bedrijf met een wagenpark (alle voertuigen) is het belangrijk om te zorgen voor wagenparkbeheer. Het is mogelijk om het wagenpark te kopen, maar ook leasen is een optie. Wat past het beste bij jou? In dit artikel zullen de mogelijkheden besproken worden.

Zelf alles regelen omtrent het wagenpark

Wat als je alle voertuigen zelf koopt? Uiteraard draai je dan zelf op voor de kosten en daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Wel ben je de volledige eigenaar van je wagenpark. Je bent volledig onafhankelijk en dat kan natuurlijk een erg fijn gevoel geven. Je kunt er ook voor kiezen om het wagenpark te leasen. Er bestaan verschillende lease-opties. Deze opties zullen hieronder worden besproken zodat je zeker weet dat je de juiste keuze zult gaan maken.

Operationeel leasen

Als allereerst is er de mogelijkheid om te kiezen voor het operationeel leasen van je wagenpark. De leasemaatschappij betaalt dan de voertuigen en al het onderhoud. Daarnaast zorgt de leasemaatschappij volledig voor het wagenparkbeheer en alles wat hierbij komt kijken. Dat is fijn omdat je dit dan zelf niet hoeft te regelen. Er zijn verschillende voordelen van het uit handen geven van het wagenparkbeheer. Zo scheelt het enorm veel tijd en natuurlijk ook moeite. Bij deze vorm van leasen is het wel zo dat de leasemaatschappij de wettige eigenaar is van alle voertuigen.

Financieel leasen

Bij deze vorm van leasen financiert het leasebedrijf het wagenpark, maar ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer hiervan. Het leasebedrijf is hier eveneens de rechtmatige eigenaar van het wagenpark.

Zelf eigenaar, maar wel gebruik maken van diensten

Tot slot de laatste vorm van leasen: management only. Een uitstekende keuze als je alleen gebruik wil maken van de diensten van het leasebedrijf. Je schaft zelf alle voertuigen aan en bent dus volledig zelf eigenaar van je wagenpark, maar het leasebedrijf zorgt voor het beheer hiervan.

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden en heb je nu een idee over wat de beste keuze is voor jouw bedrijf. Nog even alles op een rijtje: je kunt alles zelf kopen en regelen, maar je kunt ook leasen. Als je gaat leasen dan heb je de keuze om de leasemaatschappij te laten betalen voor je wagenpark en eveneens te zorgen voor het beheer (operationeel leasen), je kunt regelen dat je wagenpark betaald wordt en je zelf opdraait voor het beheer (financieel leasen) of je kunt het wagenpark zelf betalen, maar het beheer uit handen geven (management only).