Een fijne bedrijfscultuur

0
727

Geluk op de werkvloer en resultaat hangen sterk samen. Ongelukkige medewerkers zijn minder productief, vertrekken sneller en zijn simpelweg niet het meest gezellig om bij rond te hangen. Zorgen dat de bedrijfscultuur bij jouw bedrijf wél goed is, is daarom van cruciaal belang. Maar hoe zorg je voor een fijne bedrijfscultuur? In deze blog wordt dat haarfijn aan je uitgelegd.

Transparantie

Zorg allereerst voor transparantie. Transparantie is niet alleen positief voor werknemers. De effecten van een transparante bedrijfscultuur zijn van invloed op de hele organisatie en leveren zeer betrokken werknemers op. Vertrouwen is echt het fundament van een geweldige organisatiecultuur. Als je een open en transparante bedrijfscultuur wilt, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je team beschikt over de moderne communicatietools die daarvoor nodig zijn. Het is van het grootste belang dat je team op een eenvoudige en efficiënte manier met elkaar in contact kan komen en cruciale informatie kan delen. Naast het verbeteren van je communicatietools, is een andere cruciale stap die je moet nemen, het standaardiseren van transparantie.

Dit is in de eerste plaats een mentale, eerder dan een letterlijke verschuiving. In plaats van te vragen "is het absoluut noodzakelijk om dit te delen?" vraag je, "is het absoluut noodzakelijk om dit te verbergen?" 

Zelfstandigheid

Niemand houdt van micromanagement op het werk. Het is ineffectief, inefficiënt, en wekt weinig vertrouwen in de bedrijfscultuur. Je hebt ze aangenomen, dus je moet erop vertrouwen dat je werknemers hun verantwoordelijkheden nemen. Er zijn een paar manieren waarop je de autonomie van je werknemers kunt bevorderen, zoals door werknemers keuzevrijheid te geven, het concept van de 40-urige werkweek los te laten, autonome werkteams op te richten, mogelijkheden voor besluitvorming te creëren en overijverige bazen en collega's die de neiging hebben om anderen in de gaten te houden, in toom te houden.Als je de autonomie van je team omarmt, kunnen zij de soms moeilijke, maar ongelooflijk lonende sprong maken van het afleggen van verantwoording over hun verantwoordelijkheden naar het omarmen van verantwoordelijkheid als zij hun initiatieven beginnen te nemen en zich die eigen maken. 

Skills van individuele medewerkers

Je werknemers moeten ook op de juiste plaats zitten. Een ontwikkel assessment, een tool om het ontwikkelpotentieel en de doorgroeimogelijkheden van een medewerker in beeld te krijgen, is een hele handige tool. 

Daarnaast bestaat er ook een selectie assessment, dit is een tool om erachter te komen wat de capaciteiten van de werknemer zijn. Ook wordt er gekeken of de werknemer goed matcht met de competenties voor de positie. Iemand wordt natuurlijk gelukkiger als hij of zij iets doet waar hij of zij goed in is.