Maak je huis slim en bespaar op energie

0
63

Met de stijgende gasprijzen is het slim om eens kritisch te kijken naar hoe je kunt besparen op energie. Een intelligente aanpak kan je niet alleen comfort bieden maar ook een flinke duit in het zakje doen als het gaat om je energierekening. Slimme apparaten in huis kunnen hier een sleutelrol in spelen.

Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, past zich automatisch aan jouw levensstijl aan. Hij leert wanneer je thuis bent en wanneer niet, en stemt daar de verwarming op af. Zo stook je nooit voor niemand en dat zie je terug in de kosten. Ook LED-verlichting kan een verschil maken. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan langer mee, waardoor je op lange termijn zowel op energieverbruik als vervangingskosten bespaart.

Gebruik van slimme thermostaten

Het installeren van een slimme thermostaat is een kleine stap met een groot effect. Deze gadgets zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, maar geven je ook inzicht in je verbruikspatronen. Je kunt de temperatuur van je huis op afstand regelen via je smartphone, waardoor je altijd controle hebt over het energieverbruik, zelfs als je niet thuis bent.

Overstappen op led-verlichting

De overstap naar LED-verlichting is snel gemaakt. LED-lampen passen vaak in bestaande armaturen, dus je hoeft niet het hele huis te verbouwen. Ze zijn beschikbaar in verschillende tinten licht, zodat je voor elke ruimte de juiste sfeer kunt creëren. Het is een eenvoudige switch die zowel jouw portemonnee als het milieu ten goede komt.

Verlaag je energieverbruik zonder comfort te verliezen

Comfort hoeft niet ten koste te gaan van efficiëntie. Door slimme keuzes te maken kun je jouw energieverbruik verlagen zonder dat dit een invloed heeft op jouw gemak en levensstandaard. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat betekent dat je minder hoeft te verwarmen en te koelen.

Apparaten die standby staan, kunnen ook sluipverbruikers zijn. Door ze helemaal uit te zetten wanneer ze niet worden gebruikt, kun je jaarlijks heel wat energie besparen. Het lijkt misschien een kleine aanpassing, maar alle beetjes helpen als het gaat om het verminderen van het energieverbruik en het besparen op kosten.

Isoleer je woning

Isolatie is de sleutel tot een energiezuinig huis. Denk aan dakisolatie, muurisolatie of dubbel glas. Dit zijn investeringen die zichzelf terugverdienen door lagere stookkosten. Bovendien verhoogt een goed geïsoleerde woning ook je wooncomfort en draagt het bij aan de waarde van je woning.

Verminder standby verbruik

Veel apparaten verbruiken energie terwijl ze niet actief worden gebruikt. Dit standby verbruik kun je eenvoudig tegengaan door stekkers uit het stopcontact te halen of door gebruik te maken van stekkerdozen met een schakelaar om alles in één keer uit te schakelen. Een kleine moeite voor een merkbare besparing.

Water verwarmen, maar dan zuiniger

Water verwarmen is een van de grootste energieverbruikers in huis. Met enkele strategische keuzes kun je dit proces efficiënter maken. Een zonneboiler gebruikt bijvoorbeeld de kracht van de zon om water voor te verwarmen, wat kan resulteren in een significante daling van de energierekening.

Daarnaast is het slim om eens kritisch te kijken naar de instellingen van je huidige boiler. Vaak staan deze standaard hoger dan noodzakelijk en door ze iets te verlagen kun je veel energie besparen zonder dat je dit merkt tijdens het douchen of afwassen.

Investeer in een zonneboiler

Een zonneboiler is een milieuvriendelijke keuze die op termijn veel kan opleveren. Het systeem werkt ook op bewolkte dagen en kan tot wel 60% van de benodigde energie voor waterverwarming leveren via zonne-energie. De initiële investering heb je vaak binnen enkele jaren terugverdiend door de besparing op gas of elektriciteit.

Optimaliseer boilerinstellingen

Het juist instellen van de temperatuur van je boiler maakt een groot verschil. Door deze net iets lager in te stellen dan standaard, verlaag je het energieverbruik zonder dat het ten koste gaat van comfort. Een kleine aanpassing met groot resultaat!

Kies voor groene energie en verlaag je kosten

Overschakelen naar groene energie kan niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Er zijn tegenwoordig veel duurzame energieleveranciers waarbij energie vergelijken dynamisch energiecontract loont. Deze leveranciers bieden vaak scherpe tarieven en interessante welkomstkortingen.

Zonnepanelen kunnen ook een aanzienlijke besparing opleveren op lange termijn. Hoewel de aanschafprijs soms afschrikt, verdienen ze zichzelf terug door de besparing op je energierekening en door eventuele subsidies of regelingen die beschikbaar zijn.

Stap over naar duurzame leveranciers

Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier is het belangrijk om goed te vergelijken. Duurzame leveranciers bieden vaak contracten met groene stroom die voordelig kunnen zijn voor zowel jou als de planeet. Kijk goed naar wat ze bieden en lees ervaringen van anderen om de beste keuze te maken.

Zonnepanelen overwegen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn effectief in het verlagen van jouw CO2-voetafdruk én in het verminderen van jouw energiekosten. Met de dalende prijzen en verbeterde technologieën wordt deze investering steeds aantrekkelijker.

Houd je energieverbruik in de gaten

Eén van de beste manieren om te besparen op energie is door precies te weten wat je verbruikt. Met behulp van een energiemonitor kun je real-time inzichten krijgen in jouw energieverbruik, waardoor je direct kunt zien waar eventueel nog winst valt te behalen.

Dit helpt niet alleen bij het bewust worden van jouw eigen consumptiepatronen, maar geeft ook mogelijkheden om direct actie te ondernemen bij ongewoon hoog verbruik. Zo blijf je altijd een stap voor als het gaat om energiebesparing.

Energiemonitor gebruiken

Moderne energiemonitors zijn eenvoudig in gebruik en kunnen vaak gekoppeld worden aan apps op smartphones of tablets. Hierdoor heb je altijd toegang tot jouw verbruiksgegevens, zelfs onderweg. Door regelmatig deze data te controleren kun je snel ingrijpen wanneer nodig.