Ontdek de verschillende soorten hengels – Welke past het best bij jouw visstijl?

0
249

Hengels zijn er in verschillende soorten en maten, elk ontworpen voor een specifiek type visserij. Als je net begint met vissen kan het moeilijk zijn om te bepalen welk type hengel je nodig hebt.  Niet alleen is dit praktisch de beste keuze, maar het zorgt ook voor de leukste en makkelijkste ervaring bij het vissen. En dat is misschien nog wel het aller belangrijkst! In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende soorten hengels bespreken en welke visserijen hier het beste bij passen.

Roofvis hengel

Een roofvishengel is ontworpen voor het vissen op roofvissen zoals baars, snoek, snoekbaars en roofblei. Dit type hengel is meestal korter en stijver dan andere hengels, wat het mogelijk maakt om snel te reageren op een aanbeet en de haak goed te zetten. Roofvishengels hebben ook meestal een gevoeligere top om de visser in staat te stellen de acties van het kunstaas goed te voelen en zo te weten wanneer er een vis aan het aas knabbelt.

Karper hengel

Een karperhengel is speciaal ontworpen voor het vissen op karpers. Deze hengels zijn over het algemeen langer en buigzamer dan andere hengels, waardoor ze meer vermogen hebben om de grotere karper te kunnen landen. Karperhengels hebben meestal een testcurve, dit is het gewicht in ponden dat de hengel kan buigen voordat hij breekt. Dit varieert van ongeveer 1,5 lb tot meer dan 4 lb, afhankelijk van de visserij en het gewicht van de karper.

Zeehengel

Een zeehengel is speciaal ontworpen voor het vissen in de zee en is ontworpen om te kunnen omgaan met zwaardere vissoorten zoals tonijn, haaien en andere grote zeevissen. Deze hengels zijn over het algemeen langer en krachtiger dan andere hengels en zijn meestal ontworpen om met zware kunstaas of natuurlijk aas te vissen.

Vlieghengel

Een vlieghengel is speciaal ontworpen voor het vissen met een vlieg. Dit is een techniek waarbij de visser met behulp van een speciaal soort aas, de vlieg, op forel, zalm of andere vissoorten vist. Deze hengels zijn langer en flexibeler dan andere hengels en hebben vaak een grotere diameter om de vliegenlijn te kunnen dragen.

Matchhengel

Een matchhengel wordt meestal gebruikt in de zoetwatervisserij en is ontworpen voor het vissen op kleine vissoorten zoals voorn, brasem en blei. Deze hengels zijn lang en dun en hebben meestal een lichtere testcurve. Matchhengels zijn ontworpen om met drijvende of zwevende dobbers te vissen, wat het mogelijk maakt om de aas op een specifieke diepte te houden.