Alles wat jij moet weten over het opzetten van facturen

0
249

Er zijn een aantal verschillende soorten facturen waar jij als bedrijf mee in aanraking kunt komen. Het is van belang dat jij weet hoe deze facturen werken en wat de verschillen nou eigenlijk zijn. Anders kan het zo zijn dat je inkomsten misloopt of mensen te veel uitbetaald. Bovendien is het zo dat je een hoop tijd kunt besparen door gebruik te maken van de juiste factuur. In dit artikel kun jij wat meer te weten komen over wat een UBL factuur nou eigenlijk is.

Wat is een UBL factuur?

De UBL facturen zijn een vorm van facturen die vandaag de dag meer en meer worden gebruikt. UBL is een beweging die in opkomst is en afkomstig is van bedrijven zoals WhiteVision. Het onderwerp facturen is in het begin van dit jaar erg aan bod gekomen doordat de overheid toeleveranciers hebben verplicht om gebruik te maken van online facturen. Het is een initiatief wat een toekomst kan bieden, maar in de eerste jaren ook zeker voor een hoop problemen kan zorgen. Wel is het zo dat je, wanneer je er op de juiste manier gebruik van maakt, een hoop tijd mee kunt besparen. Een UBL factuur staat voor Universal Business Language factuur. De financiële systemen over de gehele wereld zouden dus gebruik moeten kunnen maken van dezelfde factuur. Op deze manier kan er voorkomen worden dat er bij banen in het buitenland verwarring ontstaat.  Er bestaan op dit moment een aantal varianten van de facturen, die elk hun eigen nadelen hebben. 

Waar moet je aan denken bij het gebruiken van een UBL factuur?

Wanneer je gebruik wilt maken van een UBL standaard is het niet zo dat elke financiële instelling al gebruik maakt van deze variant van facturen. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat jij het vervolgens alsnog op een handmatige manier zult moeten doen. Ook is het zo dat het inlezen van een UBL factuur lang niet het enige is wat je moet doen. Je zult namelijk ook de handelingen en verrichtingen op een rijtje moeten hebben om een boeking te kunnen doen in je systeem. Ondanks dat er naartoe wordt gewerkt om de UBL-standaard ook daadwerkelijk een standaard te maken is dit nog lang niet het geval. Er zijn verschillende UBL facturen beschikbaar, wat voor een hoop verwarring kan zorgen. Ook is het zo dat er nog programma’s moeten worden ontwikkeld voor het verwerken en organiseren van alle facturen die online binnenkomen.