Zijn papieren zakjes beter dan plastic zakjes?

0
711

De afgelopen jaren zijn de soorten verpakkingen en tassen een steeds meer besproken onderwerp. Tegenwoordig zul je namelijk een hoop zakjes en tasjes gebruiken, die vervolgens na gebruik worden weggegooid. Sinds een aantal jaar moet je bijvoorbeeld betalen voor het gebruiken van tassen in de winkels. Op deze manier heeft de overheid geprobeerd het aantal zakjes dat wordt gebruikt te reduceren. Ook zullen mensen er hierdoor sneller voor kiezen om tasjes en zakjes te hergebruiken.

 

Plastic en papier in vergelijking

Afgelopen jaren is het gebruik van plastic zakjes als een erg negatieve manier van verpakken overgebracht op verschillende plekken. Het wordt afgetekend als een erg eenvoudige keuze om voor papieren zakjes te kiezen. Zo makkelijk is het echter niet. Het gebruiken van papieren zakjes neemt namelijk ook een hoop nadelen met zich mee. Men denkt dat papieren zakken milieuvriendelijker zijn dan plastic. Dit komt voornamelijk doordat papieren zakjes van een organische een duurzame bron zijn gemaakt. Terwijl plastic van olie of gas wordt gemaakt, wat beide geen duurzame bron is. 

 

Ondanks dat het gebruiken van plastic geen organische stof is, is het productieproces toch een stuk milieuvriendelijker. Zo verbruikt het produceren van een zak papier 2.7x zoveel energie als het produceren van plastic zakjes. Daarnaast is de uitstoot van broeikasgassen per papieren zak 1.6x zo groot als het produceren van plastic zakken. Ook vereist het produceren van papieren zakken 17x zoveel water als plastic zakken. Op sommige plekken is er een overvloed aan water, maar in andere plekken is dit een stuk schaarser.

 

Het recyclen van papieren tassen tegenover plastic tassen

Naast het produceren, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe vaak je een tas kunt gebruiken. Door zakjes vaker te gebruiken kun je de productieprocessen op een andere manier gaan vergelijken. Je kunt niet alleen de zakjes hergebruiken, maar ook voor andere doeleinde gebruiken. Het recyclen van een kilo plastic kost 91% minder energie dan het recyclen van een kilo papier. Daarnaast worden er bij het recyclen van oud papier talloze chemicaliën gebruikt. Vervolgens wordt het papier gewassen en omgevormd tot papier dat voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Het voordeel aan papier is dat het niet in kwaliteit afneemt als je het gaat recyclen. Dit is bij het recyclen van plastic niet zo, daarom wordt het vaak na het recyclen voor andere doeleinden gebruikt dan eerst.