Hoe kan je zuiniger leven?

0
582

Soms hebben we allemaal wel eens het gevoel dat we krap bij kas zitten. En dan denk je vaak: hoe kan ik nou zorgen dat ik meer geld heb, zodat dit probleem zich niet voordoet? Maar misschien is meer geld wel helemaal niet de oplossing. Meer geld zorgt vaak alleen maar voor meer uitgaven. Je kan geldnood ook voorkomen of uitstellen door minder uit te geven. Door zuiniger te gaan leven. Dat begint al bij kleine dingen. 

Overzicht

Ten eerste: maak een helder overzicht van al je uitgaven in de maand. Dus echt álles, anders heeft dit geen zin. Zo krijg je inzicht in eventuele kleine, overbodige uitgaven die je zou kunnen vervangen door op een efficiëntere manier met geld om te gaan. 

Verzekeringen en abonnementen

Dit zijn twee posten die maandelijks worden afgeschreven. Loop ze eens na. Waarvoor ben je allemaal verzekerd? Kan daar eventueel iets af? Houd altijd in je achterhoofd dat wat betreft verzekeringen je zo ver kan gaan als je zelf wil. Zorg in ieder geval dat je verzekerd bent voor alles waardoor je failliet zou kunnen gaan. Maar het is onbegonnen werk om je tegen elk klein ongelukje te verzekeren; vaak zijn er strenge voorwaarden en een hoge premie aan verbonden die het geld niet waard zijn. En abonnementen lopen soms ook door terwijl je er niets meer mee doet. Misschien heb je wel een abonnement op drie verschillende streaming websites. Dat is wel een beetje overdreven. 

Voorzichtig met je spullen

Ga zorgvuldig om met je bezittingen, zodat ze minder snel verslijten en je ze dus ook minder snel hoeft te vervangen. Dit gaat om grote dingen, bijvoorbeeld de vaatwasser; spoel alles wat je erin zet even kort af zodat dit apparaat niet functioneert als afvoerputje, en je verlengt de levensduur al gelijk. Maar ook kleine dingen, zoals een telefoonhoesje, maken een verschil. Koop bijvoorbeeld een iphone 13 pro max case. Dat is één keer een uitgave, maar dan is wel je mobiel goed beschermd. Dat is eigenlijk ook een soort verzekering, als je hem een keer laat vallen. 

Zuinig met eten en drinken

Hoe verleidelijk het ook is, eet niet te vaak buiten de deur. Het is echt niet zo veel werk om ’s ochtends iets voor de lunch in te pakken voor jezelf. Elke dag een broodje in de kantine halen tikt echt behoorlijk aan. En zorg ook dat je restjes niet weggooit; als je altijd restjes bewaart, kan je waarschijnlijk wel een dag in de week daarvan avondeten. Dat scheelt dus een zevende van de kosten voor avondeten per week. Handig toch?