De switch

0
848

Tegenwoordig zie je mensen vaak kunstgras kopen. Veel sportvelden zijn er tegenwoordig mee uitgerust omdat het vaker bespeelt kan worden. Kunstgras word in Nederland gemaakt. Zo is dé plek van kunstgras Genemuiden. Waarom daar?

De start

Het eerste kunstgras komt in de jaren ’20 overwaaien uit de VS. In Nederland was er ook oor naar dit nieuwe product. Het productieproces draait om het nauw weven van wezels. Dit is een proces wat vrij geschikt is voor de machines van tapijtmakers. En in Genemuiden was er een bezige industrie van tapijtmakers die het een interessant product vonden. Zodoende begon men daar Nederlands kunstgras te maken.

De opkomst

De laatste jaren is kunstgras echt doorgebroken. Waar men vroeger sceptisch was is het nu vooral de sport die mensen overhaalt de waarde van kunstgras te zien. Veel sporten waren al snel overgestapt op kunstgras. Zo word al sinds jaar en dag kunstgras gebruikt bij Hockey. Daar gebruiken ze een korte halm met respectievelijk water of zand als middel tegen de wrijving. Er zijn natuurlijk genoeg hockeyers die beamen dat naar hun gevoel zand weinig doet tegen de wrijving. De grote doorbraak die we nu zien komt vooral door de adoptie van kunstgras binnen de voetbal wereld. Een groot voordeel is dat het veld minder lang hoeft te rusten tussen gebruik. Daardoor kan je als club meer voetballen met dezelfde ruimte. Zeker clubs die weinig ruimte hebben om uit te breiden vinden in kunstgras een dankbare oplossing.

Gas terug

Recent was er veel angst over de korrels die gebruikt zouden worden. Gek genoeg kwam daar ook meteen het argument mee dat het slijten kwalijk zou zijn voor het milieu. Het feit dat deze twee losse argumenten tegelijkertijd naar voren kwamen doet mij maar één ding concluderen. Het was niet het praktische bezwaar, maar grasveld purisme wat de push tegen kunstgras voedde. Vermoedelijk zullen we in de toekomst vaker dingen tegenkomen die ons zullen moeten bezweren van kunstgras. Maar de opkomst ervan lijkt me onvermijdelijk. Wanneer er een kritische massa ontstaat van kunstgras velden op amateur niveau vermoed ik dat de meeste jeugd voortaan daar op zal voetballen. Vermoedelijk zie je dan dezelfde splitsing in hockey, waar de meeste velden zandvelden zijn en dat wanneer men verbeterd men op waterveld gaat spelen. Ik denk dat zo een zelfde stap gaat gebeuren in het voetbal. Oefen dus vooral op kunstgras, het komt eraan! Wie het eerst er aan denkt heeft als eerste het voordeel.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.