Een mooi afscheid voor iedereen

0
673

Het is nooit een leuke belevenis of een gebeurtenis die je wilt bijwonen. Maar een begrafenis hoort bij het leven. En dat maakt het leven ook menselijk. We komen en we gaan. Dat klinkt uiteraard erg kortaf, maar zo gaat het wel. En in de tijd dat we er zijn proberen we natuurlijk er het beste uit te halen en er zo veel mogelijk mee te doen. Mooie mensen en herinneringen te verzamelen en daar hoort uiteindelijk ook een mooi afscheid bij. Maar hoe je dat moet regelen, daar denk je natuurlijk pas aan wanneer het zo ver is. denk bijvoorbeeld aan een uitvaartondernemer Amsterdam of de locatie.

 

Er komt een hoop bij kijken

We zien nu heel vaak de reclame ook voorbij komen. Die van het donor zijn. Je wilt er misschien niet over nadenken, maar het is soms wel belangrijk om het gesprek aan te gaan. Want je hebt keuzes genoeg. Zo kan je natuurlijk zelf aangeven of je donor wilt zijn. En dan hoef je ook niet alles af te staan. Je kan namelijk zelf kiezen wat je wilt afstaan wanneer je donor bent. Dit heb je helemaal zelf in de hand. Zo kan je natuurlijk ook invullen dat je geen donor wilt zijn. Wat ook je goed recht is wanneer je hier niet voor open staat. Dat kan natuurlijk ook voor komen. En wanneer je geen donor wilt zijn, dan moet je dat ook aangeven. Want geef je niets aan, dan ben je donor.

Je kan er ook voor kiezen om de keuze bij een familielid te leggen. Het is natuurlijk heel heftig wanneer je afscheid moet nemen van iemand waarvan je houdt, en als je dan ook nog de keuze moet maken of die persoon donor wordt ja of nee. Dan is dat natuurlijk heel heftig om dat op dat moment te beslissen. Daarom is het goed om het bespreekbaar te maken.

 

En niet alleen het onderwerp donor is belangrijk om bespreekbaar te maken. Je wilt natuurlijk dat iedereen een mooi afscheid krijgt. En daarom is het wel belangrijk ook om te weten wat de persoon wilt. Want wil je begraven worden, of wil je gecremeerd worden. Op welke locatie wil je de uitvaart hebben en welke muziek wil je laten draaien. Je denkt er misschien niet zo erg over na, maar het is wel belangrijk om dit te bespreken. Zodat je zelf een mooi afscheid krijgt, maar ook dat je het voor jouw nabestaande ook een stukje makkelijker maakt.