Ga je een verzekering voor je motor afsluiten? Dan moet je op deze dingen letten

0
411

Heb je net een nieuwe motor gekocht of ga je binnenkort een nieuwe motor aanschaffen? Dan ben je wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voor je motor. Wanneer je online op zoek gaat naar de verschillende motorverzekeringen die worden aangeboden, kom je een breed scala aan verzekeraars en soorten verzekeringen tegen. Hierdoor kan het lastig zijn om de voor jou beste en meest voordelige motorverzekering te vinden. Daarom lees je in dit blog op welke belangrijke zaken je moet letten bij het afsluiten van een nieuwe motorverzekering.

 

Het type motorverzekering

Ga je een motorverzekering afsluiten? Dan is het eerste belangrijke aandachtspunt natuurlijk het type verzekering. Je kunt kiezen uit een WA-verzekering (wettelijk verplicht) en deze naar wens verder uitbreiden naar een WA plus beperkt casco of een all risk motorverzekering. De allrisk motorverzekering is de meest uitgebreide verzekering en dus vaak ook de verzekering met de hoogste maandelijkse premie. De premie is echter ook afhankelijk van het type motor, het bouwjaar van je motor, je leeftijd, het aantal schadevrije jaren dat je hebt, je eigen risico, je woonplaats en het aantal kilometers dat je jaarlijks op je motor aflegt. 

Het aantal kilometers per jaar op de polis

Zoals je hierboven kon lezen is het aantal jaarlijks te rijden kilometers van invloed op de hoogte van je premie. Probeer dan ook niet meer kilometers in te vullen dan je jaarlijks rijdt en monitor ook na het afsluiten van je verzekering of het aantal afgelegde kilometers per jaar wel aansluit bij het aantal kilometers op de polis. Een verlaging van dit aantal kilometers betekent namelijk meestal ook een verlaging van de maandelijks te betalen premie.

Aanvullende voorwaarden

Iedere verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden, ga dus goed na welke voorwaarden iedere verzekeraar hanteert en lees de kleine lettertjes. Controleer bijvoorbeeld of motoraccessoires ook zijn meeverzekerd, hoeveel aanvullende verzekeringen voor rechtsbijstand en passagiers kosten, wat je eigen risico is en welke invloed het hebben van schade heeft op je te betalen premie. 

Winterstop inlassen

Sommige verzekeraars bieden je als motorrijder de mogelijkheid om te profiteren van financiële voordelen, zoals het inlassen van een winterstop. Hierbij kun je aangeven dat je bijvoorbeeld van december tot maart geen motor zult rijden en hoef je gedurende deze periode minder tot geen premie te betalen. Let op: je mag gedurende deze ingelaste pauze ook niet met je motor de weg op gaan. Hiervoor kun je namelijk een boete krijgen.