Jong of oud we zijn vast allemaal wel bekend met het volgende fenomeen. Je zit rustig op een luie stoel bij je opa en oma een kopje koffie te doen. Je hebt ze al een tijd niet gesproken en vraagt aan je opa hoe het gaat. “Hey opa, hoe gaat het met u?” , zeg je rustig, gevolgd door een korte harde: “Wablief!?” Doofheid is een algemeen erkend en behandeld probleem omtrent ouderen. Het principe is natuurlijk vervelend, maar menselijk. Wanneer je ouder wordt gaan alle zintuigen achteruit. De meest mensen hebben wanneer ze de leeftijd van vijftig passeren een leesbril nodig omdat hun ogen boller worden en ze niet zo goed meer van dichtbij kunnen lezen. Hetzelfde geldt voor je oren. Deze zintuigen zijn naast je ogen de meest cruciale middelen om impulsen van je omgeving op te nemen. Maar hoe werken deze kleine organen in ons hoofd, hoe worden ze slechter des te ouder je wordt en misschien nog wel het belangrijkste, hoe lossen we hoorproblemen op?
Problemen van alle leeftijden
Als uw opa, oma, vrouw of man kampt met hoorproblemen dan bent u niet alleen. Een groot deel van de nederlandse bevolking kampt met gehoorverlies. Het feit dat ons grootste exportproduct muziek is en we met gigantische feesten zoals ADE te dicht bij de speakers staan helpt natuurlijk niet. Onze kinderen krijgen daardoor ook op steeds jongere leeftijd last van hoorproblemen. Letten op je gehoor is cruciaal, dus doe bij dat soort feesten altijd oordopjes in! Stel dat je op latere leeftijd blind wordt dan heb je tenminste nog een zintuig wat je kan gebruiken om je weg te vinden op straat. Daarbij komt kijken dat kinderen die gehoorschade hebben opgelopen ook liever niet een gehoorapparaat in het oor willen hebben. Vaak zijn die dingen gigantisch groot en zijn ze band dat ze ermee gepest worden. Hetzelfde geldt ook voor ouderen. Ze willen vaak iets doen aan hun gehoor, maar willen niet zien dat ze hulpbehoevend zijn. Hoe los je zoiets op?
Moderne technologie
Moderne technologie heeft daar iets op gevonden. Toen gehoorapparaten eerst op de markt verschenen was het vaak in de vorm van een “behind the ear” of BTE apparaat. Het kastje waarmee geluiden uit de omgeving werden opgenomen en vervolgens versterkt in het oor van de drager werden afgespeeld was behoorlijk groot. Soms zag je zelfs de achterkant van het oor niet eens meer! Tegenwoordig zijn er echter “completely in canal” of CIC apparaten. Deze bevinden zich compleet in je oorkanaal en zijn dus vrijwel onzichtbaar voor mensen op straat. Mocht u geïnteresseerd zijn of meer willen weten, dan dient u een afspraak te maken bij een gehoorspecialist bij u in de buurt.