Nieuws

Je tuin weer winterklaar

De zomer is voorbij en dat betekend voor mij dat ik mijn tuin weer winterklaar ga maken. Winterklaar maken klinkt altijd als een enorme taak maar dat vind ik wel mee vallen. Je hoeft ook niet de hele boel op te ruimen en weg te doen maar je moet bepaalde taken uitvoeren zodat je tuin er straks in de zomer weer picobello uitziet.

 

Wat moet er gebeuren

Je moet altijd even kijken naar welke planten er vast zijn en welke maar één jaar meegaan. Want de vaste planten laat je zolang het kan staan. Je kan wel de afgestorven delen weg knippen maar geniet zolang mogelijk van de bloei. Sommige planten bieden ook door hun zaden een voedingsbron voor de vogeltjes. Voor de eerste nachtvorst is het van belang dat de eenjarige planten zijn verwijderd, want anders gaan de planten rotten. Vaak willen we het gevallen blad uit onze tuin hebben maar een tip is om dit blad niet meteen in de afval bak te gooien maar hark ze richting de border. Ze bieden een goede deken tegen de vorst. Wel is het goed voor het gazon om het blad er af te harken zodat ze nog genoeg zon krijgen. Zolang je gazon nog groeit is het goed om die te maaien meestal groeit je gazon tot eind oktober. Ook haal ik mijn tuinset naar binnen want dat scheelt mij weer schoonmaken in de zomer.

 

Lekker groen

Ook kijk ik naar de planten die lekker zijn gegroeid of ik ze kan scheuren en ze op een andere plek kan laten groeien. Ik vind dit altijd erg leuk om te doen omdat je zo je tuin weer een nieuwe indeling kan geven. Als ik geen plek meer heb vraag ik aan mijn buren of zij nog nieuwe planten willen. Ik heb in mijn tuin veel coniferen en die kan je in de maand oktober goed verplanten daar ben ik dit jaar goed druk mee geweest. Ik heb een groot deel van mijn leven in de stad gewoond en nu woon ik buiten de stad waardoor ik meer groen heb rondom mijn huis. Ik heb echt mijn best moeten doen om de zogeheten groene vingers te krijgen. Ik vind in de tuin werken een ontspannen activiteit en ik krijg er veel energie van. Zeker als straks in de lente alles weer in bloei gaat dan ben ik weer ontzettend trots op mijzelf. Je ziet dan echt het resultaat van je werk en dat is super leuk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.