Toiletten van de toekomst

0
633

Ik ben net sinds anderhalve maand weer terug in Nederland. Ik heb twee jaar lang gewoond en gewerkt in Seoul, Zuid-Korea. Dit was een onvergetelijke ervaring waar ik uren over zou kunnen schrijven, maar dat zal ik u besparen. Waar ik het vooral over wil hebben, zoals je door de titel waarschijnlijk al doorhebt, zijn de fantastische futuristische toiletten die ze daar hebben. Toiletten die ik in Nederland nog nooit eerder ergens heb gezien. Dit zijn toiletten met mogelijkheden die je nog nooit voor mogelijk had gehouden. Dus bespreek ik in dit artikel de interessante ervaringen die ik had met publieke toiletten in Seoul, Zuid-Korea.

 

Zoveel mogelijkheden

De eerste keer dat je zo’n toilet tegenkomt is het een beetje overweldigend. Er zitten zoveel knoppen en symbooltjes op, dat je bijna bang bent om je behoeftes te doen. Gelukkig is er altijd aan de zijkant een tradiotionele hendel om door te trekken, dus in het allerergste geval kun je alle knoppen en symbooltjes gewoon negeren. Maar ik zal eerlijk zeggen dat als je dat doet, je wel heel veel leuke mogelijkheden laat liggen. Zo kun je de knoppen gebruiken om de wc schoon te maken, een waterstraal te laten schieten zoals een bidet, of zelfs om een muziekje te laten spelen. Voel je je ongemakkelijk om nummer twee te gaan omdat je bang bent dat andere mensen je kunnen horen? Zet een kalmerend muziekje aan dat niet alleen je tijd op de wc vermakelijker maakt, maar ook de geluiden die je maakt maskeert, zodat je je niet meer ongemakkelijk hoeft te voelen.

 

Waarom blijft Nederland achter

Het was een genot om dit soort toiletten te kunnen gebruiken. Toen ik weer terug was in Nederland en naar een publiek toilet ging voor het eerst voelde het als een koude douche. De toiletten hier zijn vies en meestal erg armoedig. Zo is het zeker een aanrader in Nederland te gebruik gaan maken van een randloos toilet, wat een stuk makkelijker schoon is te houden zonder veel moeite. Zelfs zag je voor dat er in Korea gekozen was voor een urinoir met zelfreinigende functies, en dat allemaal zonder dat je ergens voor het bezoeken van de wc hoeft te betalen.

 

Hopelijk gaan we in Nederland binnenkort ook met de tijd mee, zodat we als Nederlands ook op ons gemak en comfortabel publieke toiletten kunnen bezoeken. Voor nu is het waarschijnlijk beter publieke toiletten zoveel mogelijk te vermijden, maar af en toe is dit helaas geen optie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.