Wanneer is nou echt sprake van het goede gesprek?

0
619

Een goed gesprek voeren. Als we mensen om ons heen moeten geloven, hebben ze heel regelmatig en met verschillende mensen een goed gesprek. Hamvraag; wanneer is nou eigenlijk sprake van het goede gesprek dan? Of wellicht een nog belangrijkere vraag; hoe ga jij het goede gesprek aan? Wat de je wel en wat doe je zeker niet? We vertellen je er hier alles over.

Stop met multitasken en zet jouw ego even aan de kant

Het goede gesprek zal alleen totstandkomen wanneer je in elk geval tijdelijk stopt met multitasken. Er is dus even geen tijd en ruimte voor de smartphone, die je dus weglegt. Denk niet aan andere dingen en probeer je volledig op het gesprek te focussen. Het komt de kwaliteit van het gesprek zeker ten goede. Tijdens het goede gesprek doe je niet alsof jij alles weet. Kies voor de insteek dat je van elk gesprek kunt leren en dat je nieuwe informatie op kunt doen. Zet je ego aan de kant tijdens het goede gesprek en vergeet ook even je eigen mening. 

Luister naar wat de ander jou te vertellen heeft

Heel belangrijk om een gesprek goed te laten verlopen is om vooral open vragen te stellen. Heel simpel; begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarvan en hoe, en je gaat merken dat de antwoorden uitgebreider zijn dan wanneer je gesloten vragen stelt. Door het stellen van open vragen dwing je de gesprekspartner min of meer om te praten. Het is eveneens belangrijk om je tijdens het gesprek mee te laten voeren met de woorden van een ander. Vaak ben je geneigd om al snel dingen te zeggen en toe te voegen. Om dingen te vragen. Doe dat niet. Laat deze gedachten en vragen gaan en luister vooral naar dat wat de ander te vertellen heeft. 

Stel je eigen ervaringen niet gelijk aan de ervaringen van jouw gesprekspartner

Belangrijk is verder om het goede gesprek te voeren dat je gewoon aangeeft wanneer je niet op de hoogte bent van bepaalde zaken. Doe niet alsof je het wel weet en voorkom eveneens dat jij een mening presenteert als een vaststaand feit. Erg belangrijk is tenslotte ook om de ervaringen die jij hebt niet gelijk te stellen aan de ervaringen van iemand anders, in dit geval jouw gesprekspartner. Je herkent het vast; iemand vertelt iets over een nare gebeurtenis en meteen ga je er overheen met iets vervelends dat je zelf meegemaakt hebt. Doe dat dus niet. Elke ervaring is anders en bovendien zijn alle ervaringen persoonlijk. Het zal een goed gesprek in elk geval niet ten goede komen.