Wat is het verschil tussen een opstal en inboedelverzekering?

0
373

Een opstal en inboedelverzekering worden vaak samen afgesloten. Je weet dan zeker dat je goed verzekerd bent. Maar is er een verschil tussen een opstal en inboedelverzekering? Zijn er dingen die je moet weten voor je deze verzekeringen gaat afsluiten? Ben je verplicht om deze verzekeringen altijd af te sluiten? Wat een vragen! Hier zijn wat antwoorden.

Een opstal en inboedelverzekering zijn twee verschillende verzekeringen

Een opstalverzekering is de verzekering voor je huis en alles wat daar onlosmakelijk aan verbonden is. Denk dan, bijvoorbeeld, aan je deuren, de inbouwapparatuur in de keuken, de ramen en het dak. Deze verzekering is belangrijk omdat je zo kunt voorkomen dat je financieel in de problemen komt als er een keer een boom op je dak waait of als de kelder onder water komt te staan door een leidingbreuk. Raakt tijdens zo'n waterballet je wasmachine beschadigd? Dan kun je deze schade verhalen op je inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is voor alle losse items in je huis. Je lampen, maar ook je geluidsapparatuur. Bij de inboedelverzekering is de verzekering laptop inbegrepen. Lees op de site voor welk bedrag.

Wat moet je weten voor je deze verzekeringen afsluit?

Het is altijd belangrijk om, voor je een opstal en inboedelverzekering afsluit contact op te nemen met een verzekeringsexpert. Hij of zij zal je adviseren over de hoogte van het te verzekeren bedrag en je ook nog eens goed uitleggen hoe het precies werkt. Want valt je vloer nu onder de opstal of onder de inboedelverzekering? Dat is wel een mooi voorbeeld. Heb je een vloer die los ligt, bijvoorbeeld een kliklaminaat vloer? Dan valt deze onder de inboedelverzekering. Is de vloer verlijmd? Dan valt deze onder de opstalverzekering! Inbouwapparatuur is ook zo'n voorbeeld. Het oventje op je aanrecht valt onder de inboedelverzekering, maar de ingebouwde oven valt onder de opstalverzekering.

Zijn deze verzekeringen verplicht in Nederland?

Daar kan ik kort over zijn: nee. Je bent niet verplicht om beide verzekeringen af te sluiten. Wanneer je een koophuis met hypotheek hebt is het wél verplicht om een opstalverzekering te hebben. Woon je in een huurhuis? Dan is deze opstalverzekering via de verhuurder geregeld. Die hoef je zelf niet nog apart af te sluiten. Het is echter wel verstandig om ook een inboedelverzekering af te sluiten. Een inbreker of een ongelukje kan veel ellende veroorzaken. Om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt na een inbraak of een ongelukje in huis, kan een inboedelverzekering je uitkomst bieden.