Wat te doen bij een verkeersongeval

0
633

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt zeker voor iedereen die deelneemt aan het verkeer. Verkeersongevallen komen helaas veel voor en kunnen klein zijn, maar in het ergste geval is de schade zeer groot. Een verkeersongeval is iets waar weggebruikers dan ook liever niet mee in aanraking komen. Maar ook als je zelf verantwoord deel uitmaakt van het verkeer, kun je in een ongeval betrokken raken. En dan is het goed om te weten wat je moet doen.

Blijf kalm, veiligheid gaat voorop

Als je als automobilist de pech hebt dat je in een verkeersongeval terecht komt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven. In paniek raken zal namelijk weinig helpen bij de situatie. Zet direct je knipperlichten aan. Als er eventuele gewonden zijn, dan wil je die natuurlijk helpen. Echter is dit niet een van de eerste dingen die je moet doen, tenzij ze in direct levensgevaar zijn. Als dat niet het geval is, dan is het belangrijk om de plek van het ongeluk af te bakenen, zodat er niet nog meer ongelukken kunnen gebeuren door achteropkomend verkeer.

De situatie inschatten

Zodra de situatie veilig is, kun je de ernst van het ongeval inschatten. Wat voor schade is er als gevolg van het ongeluk? Als er geen ernstige schade is of sprake is van gewonden, dan kun je foto's maken van het ongeval. Ook kun je de schade online melden of het Europees schadeformulier invullen. Dit is belangrijk voor het claimen van een schadevergoeding achteraf. Verlaat een ongeval met een andere weggebruiker nooit voordat je gegevens met elkaar hebt uitgewisseld.

Letselschade

Als je na het ongeval last hebt van lichamelijke of psychische klachten, ga dan direct naar een dokter. Dit is ontzettend belangrijk. Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger het wordt om een verband aan te kunnen tonen met het ongeval. Als je een verband kunt aantonen en het ongeval was niet jouw schuld, dan heb je recht op een tegemoetkoming voor de letselschade.

Wie is er aansprakelijk bij een kettingbotsing?

In sommige gevallen kan het erg lastig zijn om aan te tonen wie de veroorzaker is van een ongeval. Met name bij een kettingbotsing is dit moeilijk. Je spreekt van een kettingbotsing als er 3 of meerdere auto's op elkaar zijn gebotst. Ook hier kun je als betrokkene letselschade bij oplopen. Het aanwijzen van een schuldige tijdens een kettingbotsing kan soms tot een hoop discussies leiden. Daarom is het belangrijk om in dit geval de hulp in te schakelen van een specialist, zoals een letselschade advocaat. Zij kunnen helpen om er achter te komen wie van de betrokkenen aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.