Zonwering

0
885

Lees hier over zonwering. Er is veel leverbaar. Van een groot uitvalscherm voor over het terras, schaduw creëren in een serre, tot het volledig verduisteren van een slaapkamer en alles wat daar tussenin zit. Lees in deze tekst over goede oplossingen om het teveel aan zonlicht te weren, de privacy te vergroten, om de energierekening te drukken, en de vele andere voordelen.

Alle voordelen op een rij

Vooral rolluiken worden onderschat. Het is onvoorstelbaar wat een hitte dat tegen kan houden in de zomer, en kou in de winter. Een rolluik kun je dan ook zien als een investering, want in de winter hoef je niet zoveel te stoken, en in de zomer hoeft de airco niet zo hard te werken. Een rolluik verdien je terug middels een lagere energierekening, en de hele tijd geniet je van een comfortabele woning omdat er minder geluiden je huis binnendringen. Als extra is een rolluik ook goede anti-inbraak preventie. Nu is een rolluik echt blinderen, en soms kan dat niet. Bijvoorbeeld in een serre. Daar zijn niet eens rolluiken te realiseren. Screens zijn lichter van gewicht en fijner. Het houdt fel zonlicht tegen zonder dat je de serre letterlijk zal verduisteren.

Keuze ten over

Op het gebied van zonwering zijn er veel ontwikkelingen. De klassieke markiezen zijn prachtig bij een monumentaal pand, of een villa, of zoiets soortgelijks. Het maakt zo'n pand volledig. Daarbinnen is alle keuze met de kleuren. Semi klassiek zijn lamellen, deze kwamen meer dan dertig jaar geleden op als vervanging van gordijnen. Lamellen zijn veel schoner, het werd ingezet om een huisarts- of tandartspraktijk te blinderen, maar al snel kreeg het een doorstart. Een wezenlijk verschil is zonwering binnen of buiten. Vroeger was het zonnescherm altijd aan de buitenzijde, en vaak was dat doek oranje van kleur, en het was zeer efficiënt om de zomerse hitte buiten te houden, ook al deden de mensen vaak ook nog de overgordijnen dicht. Tezamen werkte goed. Door de jaren heen werd het oranje zonnescherm smerig, en door meer luchtvervuiling zal dat eerder gebeuren. Als je kiest voor zonwering aan de binnenzijde van de ramen blijft het schoner, maar aan de buitenzijde werkt het efficiënter. Een andere factor is dat er soms niet voldoende ruimte is voor een uitvalscherm. Vooral bij een raam aan de zijkant van de woning, als daar een pad loopt, dan kan zo'n uitvalscherm hinderlijk zijn.