Hoe koop je eigenlijk je eerste huis?

0
609

Heb je weleens een huis gekocht? Zo niet, dan gaan we je vandaag eens uitleggen wat daar zoal bij komt kijken. Het is namelijk een best ingewikkelde klus, zo ondervond ook deze schrijver bij het kopen van zijn eerste huis. Hopelijk kunnen we je vandaag een aantal tips meegeven, en het proces in een redelijk begrijpelijk verhaal uitleggen, zodat wanneer jij ook aan de beurt bent om even drie ton over de bank te smijten, dat je weet wat je aan het doen bent!

Kort samengevat

Hoera, jij en je vriendin hebben net allebei je eerste jaartjes werken achter de rug, hebben een beetje geld gespaard, en zijn het huur appartement midden in het drukke centrum wel zat. Het is tijd voor de volgende stap: het kopen van jullie eigen huis. Je gaat op zoek naar je droomhuis. Zoals iedereen heb je weleens vaker op Funda gezocht naar interessante woningen, maar dit keer ben je écht op zoek, met een koopintentie!

Je hebt een prachtig huis gevonden, en na contact met de verkopende makelaar plan je een bezichtiging in. Hierna weten jullie het zeker: dit wordt hem. De verkoper heeft aangegeven wat de vraagprijs is, en jullie doen een gepast bod, en een paar dagen later is het bod geaccepteerd, yes!

Tijd voor de hypotheek

Jullie bod was driehonderdduizend euro, en toevallig hebben jullie geen van beiden dat bedrag op dit moment op de spaarrekening staan. Dat is echter heel normaal. Je gaat namelijk op dit moment naar de bank, en je geeft aan dat je een hypotheek wilt afsluiten. Dat is eigenlijk gewoon een lening voor het bedrag waarvoor je het huis hebt gekocht (of meer of minder, maar net wat je zelf wilt), en daar betaal je maandelijks een bedrag over om die lening terug te betalen.

Zo betaal je maandelijks een deel terug om af te lossen, maar ook een deel betaal je als rente over het geleende bedrag. Dat rentebedrag wordt bepaald door het rentepercentage. Op dit moment is het percentage over het algemeen vrij laag, maar elke bank zal je zeggen dat zij de beste aanbieding hebben.

Rente vergelijken

Gelukkig is dit heel goed te vergelijken op een site zoals Hypotheekrente.nl. Hier kan je precies zien hoe hoog de rente bij elke verstrekker is. En zeker wanneer de rente zo laag is, zoals nu, dan is het interessant om deze renteprijs vast te leggen voor de komende tijd. Doe dit bijvoorbeeld door de hypotheekrente 20 jaar vast te leggen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.