Vloerverwarming: waarom is goede isolatie zo belangrijk?

0
456

De meeste mensen zijn wel bekend met vloerverwarming isolatie. Steeds meer mensen kiezen ervoor, want het biedt vele voordelen. Maar dan moet je wel goede isolatie gebruiken, anders ga je juist energie verspillen! In dit blogbericht leggen we uit wat vloerverwarming is, waarom steeds meer mensen er voor kiezen en waarom goede isolatie zo belangrijk is. 

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een manier van verwarmen waarbij de warmte niet via radiatoren in de ruimte wordt verspreid, maar via een vloerverwarmingssysteem. Dit systeem bestaat uit een aantal leidingen die in de vloer zijn aangebracht. De leidingen worden vervolgens met water of elektriciteit verwarmd en zo geleidelijk aan de ruimte opwarmen. Er zijn twee soorten vloerverwarming:

-Warm water vloerverwarming: dit is het meest gebruikelijk en wordt aangesloten op het centrale verwarmingssysteem van het huis.

-Elektrische vloerverwarming: dit is een stand-alone systeem dat niet is aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. Het voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk kunt installeren, maar het nadeel is dat het wat duurder in gebruik is.

Een aantal redenen om voor vloerverwarming te kiezen

Waarom zou je voor vloerverwarming kiezen? Er zijn een aantal goede redenen:

-Het is comfortabel: je voelt de warmte eerder en het blijft ook langer aanvoelen.

-Het is gezond: vooral mensen met allergieën of astma ervaren een verbetering van hun klachten wanneer ze vloerverwarming gebruiken. Dit komt doordat er geen stofdeeltjes in de lucht worden verspreid.

-Je bespaart energie: doordat de warmte gelijkmatig wordt verspreid, hoeft het systeem niet harder te werken om de ruimte op te warmen. Dit leidt tot lagere energiekosten.

Vloerverwarming bespaart energie

Waarom is goede isolatie zo belangrijk bij vloerverwarming? Zoals we al zeiden, bespaart vloerverwarming energie. Maar dat geldt alleen wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt! Een slecht geïsoleerd huis zal namelijk veel warmte verliezen via de muren en het dak. Dit betekent dat je verwarmingssysteem harder moet werken om de ruimte op te warmen, wat weer leidt tot hogere energiekosten. Goede isolatie is dus belangrijk als je wilt besparen op je energiekosten.

Voordelen van goede isolatie

De voordelen van goede isolatie bij vloerverwarming:

-Lagere energiekosten

-Gemakkelijker te reguleren temperatuur

-Minder kans op oververhitting

-Meer comfort in huis

Als je dus voor vloerverwarming kiest, is het belangrijk om ook te investeren in goede isolatie! Dit zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van de voordelen van vloerverwarming.